top of page

Σχολικό Έτος 2016 - 2017

Η αναζήτηση της αφετηρίας της Νεοελληνικής Τέχνης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Σε όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας η καλλιτεχνική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο παρουσιάζει ιδιομορφίες οι οποίες άλλοτε σχετίζονται με τη λαϊκή και άλλοτε με τη μεταβυζαντινή τέχνη που χρονικά εκτείνεται από την Άλωση μέχρι την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, και απέχει πολύ από τα καλλιτεχνικά κινήματα της Ευρώπης.


Τη σχολική χρονιά 2016-2017, οι μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που επιλέξαμε τα μαθήματα επιλογής «Ιστορία της Τέχνης» και «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης», αποφασίσαμε στο πλαίσιο των συγκεκριμένων μαθημάτων να συνδημιουργήσουμε ένα Ψηφιακό – Πολυμεσικό – Διαδραστικό – Εκπαιδευτικό Μουσείο, ανοιχτό στο κοινό. Στόχος της δράσης μας ήταν η μελέτη, έκθεση και ανάδειξη κάθε μορφής ελληνικής τέχνης της περιόδου του 19ου αιώνα, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών. Ο λόγος που επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στην νεοελληνική τέχνη και στον 19ο αι. ήταν ο όγκος του υλικού, ο περιορισμένος χρόνος, κυρίως, όμως, ότι ο συγκεκριμένος γνωστικός χώρος, παρότι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, παραμένει μάλλον άγνωστος στους περισσότερους.


Μέσω από κείμενα, πολυμεσικό υλικό και εικόνες, ο επισκέπτης - «περιηγητής» του Ψηφιακού Μουσείου έχει τη δυνατότητα να γυρίσει το χρόνο προς τα πίσω και να «ταξιδέψει» στην άγνωστη στο ευρύ κοινό τέχνη της συγκεκριμένης περιόδου, να αποκτήσει ιστορικές γνώσεις, αισθητική απόλαυση και συναισθηματικές εμπειρίες.   

Ατσικίδου Στυλιανή

Βουλτσινού Ρεβέκκα

Γαβρίδης Δημήτριος

Γαλανόπουλος Άγγελος

Δημητράντζου Σοφία

Θεοδοσιάδης Παύλος

Θεοδοσιάδου Αναστασία

Θεοδουλίδης Αλέξανδρος

Καλούδη Ζωή

Καράκαρης Σταύρος

Καραμούζη Ευδοκία

Καραμπουρνιώτη Άρτεμις

Κολτσάκη Μαριάνθη

Κόντης Μηνάς-Μάριος

Κουτουνίδης Αντώνιος

Κρέζα Χριστίνα

Μπέμπη Μαρία

Μπλόσκα Μαγδαληνή

Μυρωδικός Αναστάσιος

Νεστοροπούλου Αθηνά

Παπαδόπουλος Ξενοφών

Παραφέστας Γεώργιος

Παρμακόγλου Νικηφόρος

Σιδεράς Γεώργιος

Σταμλακός Ευάγγελος

Τζεκάκη Ηλέκτρα-Δήμητρα

Τιάγκου Άννα

Τσαλκιτζίδου Σοφία

Χατζάκη Ιωάννα

Χατζηλιάδης Ευστάθιος

Χατζήνας Γεώργιος


Τα Μουσεία είναι κορυφαίοι πολιτιστικοί οργανισμοί και αποτελούν στις μέρες μας όχι μόνο χώρους διαφύλαξης και έκθεσης πολιτιστικών αγαθών, αλλά και χώρους παραγωγής πολιτισμού που συμβάλλουν στην πολιτιστική -και όχι μόνο- ανάπτυξη της κοινωνίας.


Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, η Φιλόλογος και η Οικονομολόγος του σχολείου που διδάσκουμε τα μαθήματα  επιλογής «Ιστορία της Τέχνης» και «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης» προτείναμε την τρέχουσα σχολική χρονιά στους μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης Λυκείου που τα επέλεξαντη συνδημιουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου, δραστηριότητα που θα τους φέρει βιωματικά και με τρόπο ελκυστικό σε επαφή τόσο με την ιστορία της τέχνης,  όσο και με το επίκαιρο και πολλά υποσχόμενα αντικείμενο του cultural management. 


Ο βασικός σκοπός μας ήταν η επωφελής επαφή των μαθητών μας με την πολιτισμική μας κληρονομιά μέσα από την ενεργοποίηση όλων των αξιών της, όπως η προσφορά ιστορικής γνώσης, αισθητικής απόλαυσης και συναισθηματικών εμπειριών, χρησιμοποιώντας καινοτόμες πρακτικές προσέγγισης, αρχές οικονομικής διαχείρισης και εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας.

Θεωρούμε πως η συγκεκριμένη εκπαιδευτική πρακτική έδωσε στους μαθητές/τριες ένα απτό κίνητρο να ασχοληθούν βιωματικά, ουσιαστικά και σε βάθος και με τα δύο αντικείμενα (ΑΟΔΕ – Ιστορία Τέχνης), ασκούμενοι/ες ταυτόχρονα στις Νέες Τεχνολογίες και αξιοποιώντας ευχάριστα και με τον δημιουργικότερο τρόπο τις ώρες διδασκαλίας των –δυστυχώς, συνήθως απαξιωμένων- μαθημάτων επιλογής.

Ελένη Μαργαρού – Άννα Ματσιώρη

Σχολικό Έτος 2016-17: About Us
Σχολικό Έτος 2016-17: Welcome
bottom of page